Auteurs

LUUK SENGERS schrijft onderzoeksverhalen voor De Groene Amsterdammer, traint journalisten en andere professionals in onderzoeksvaardigheden en helpt redacties en ngo’s bij het organiseren en uitvoeren van onderzoeksprojecten. Hij is mede-bedenker van de Story-Based Inquiry-methode en co-auteur van acht internationale boeken over onderzoeksjournalistiek. Hij coördineert de masteropleiding onderzoeksjournalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel en de cursus onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Verder doceert hij op verschillende universiteiten in Nederland en Vlaanderen en spreekt hij regelmatig op internationale conferenties. Luuk werkte in het verleden als economieredacteur bij NRC Handelsblad, Quote en Intermediair en zat tussen 2005 en 2015 in het bestuur van de VVOJ.

MARK LEE HUNTER is een meervoudig bekroonde onderzoeksjournalist en wetenschapper. Hij publiceerde onder andere in Harper’s, The New York Times Magazine, The Washington Post, Le Monde Diplomatique, Arte en diverse gezaghebbende wetenschappelijke tijdschriften. Hij is een van de oprichters van het Global Investigative Journalism Network en Arab Reporters for Investigative Journalism, en hoofdauteur van Story-Based Inquiry, A Manual for Investigative Journalists. Mark heeft duizenden studenten en professionals in veertig landen opgeleid. Hij werkte ook aan toonaangevende businessschools zoals insead, waar hij medeoprichter was van het Stake-holder Media Project om onderzoek te doen naar bedrijfsmodellen voor onafhankelijke media.

EVERT DE VOS
is redactiechef en onderzoeksjournalist van De Groene Amsterdammer. Hiervoor was hij onder meer hoofdredacteur van j/m voor Ouders en redacteur, later adjunct-hoofdredacteur, van het weekblad Intermediair. Zijn publicaties in Intermediair leidden onder andere tot het instellen van de Balkenende-norm voor topinkomens in de publieke sector. In 2022 won hij met anderen een Tegel Datajournalistiek voor een artikel in De Groene over de grootste stikstofuitstoters in Nederland. Evert geeft verder trainingen interviewen en eindredactie en is sinds 2015 voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

KAREL VAN DEN BERG is journalist sinds 1988, bij lokale en regionale kranten, regionale en landelijke televisie. Het langst was hij verslaggever bij de actualiteitenrubriek Netwerk. Als freelance journalist (sinds 2009) volgde hij een opleiding in creatieve denktechnieken (cocd) en onderzocht hij de vakeigen kansen en knelpunten voor creativiteit op redacties in binnen- en buitenland. Zijn bevindingen, kennis en ervaring vertaalde hij naar de redactiepraktijk in Bedenk eens wat nieuws, Handboek voor journalistieke ideeontwikkeling (2011). Sindsdien traint, begeleidt en adviseert Karel redacties en studenten in journalistieke denk- en overlegprocessen.

SANNE TERLINGEN is onderzoeksjournalist en initiatiefnemer van het project Lost in Europe, waarbij een internationaal team van journalisten samenwerkt om te achterhalen hoe het kan dat duizenden vluchtelingenkinderen van de radar verdwijnen na aankomst in Europa. Eerder werkte ze voor het onderzoeksprogramma Argos, waar ze een reeks maakte met tweehonderd slachtoffers van georganiseerd seksueel geweld. Sanne is Ochberg Fellow van het Dart Center for Journalism and Trauma en won voor haar onderzoeken verschillende prijzen, waaronder de Loep, Tegel, Lira Scherpenzeelprijs en de EU Impact Award.

JUDITH KONIJN is onderzoeksjournalist en radiomaker bij Argos (HUMAN/VPRO). Ze doet de laatste jaren vooral onderzoek naar jeugdzorg en jeugdbescherming. Dat werkt ze uit tot radioreportages met persoonlijke verhalen. Daarnaast maakte ze meerdere uitzendingen over o.a. de GGZ, medische zorg en stigmatisering via algoritmes. Eerder werkte ze een aantal jaar voor het televisieprogramma Medialogica en deed ze research voor geschiedenisdocumentaires.

SAHAR NOOR is van opleiding religiewetenschapper en journalist. Ze promoveerde aan de Radboud Universiteit in vergelijkende godsdienstwetenschappen. Ze is jarenlang als onderzoeker en adviseur verbonden geweest aan Movisie/kis (Kennisplatform Inclusieve Samenleving) en als manager diversiteit & inclusie bij BNNVARA. Momenteel heeft ze een eigen onderzoeks- en adviesbureau en werkt ze zowel als onderzoeker/adviseur als programmamaker/ journalist voor onder andere de UvA, Omroep Zwart (BNNVARA).

BAS VAN BEEK is afgestudeerd in Conflict Studies and Human Rights aan de Universiteit van Utrecht. Hij is Woo-coördinator bij Follow the Money. Daarnaast is hij medeoprichter en onderzoeksjournalist bij Platform Authentieke Journalistiek. Samen met Woo-expert Roger Vleugels voert hij de Wob/Woo-procedures binnen het Shell Papers-project. Binnen dit project wordt de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid onderzocht aan de hand van zeventien Wob-verzoeken die zijn uitgezet bij ministeries, provincies en gemeenten.

PETER TEFFER is onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Hij werkte hiervoor bij nu.nl en NRC Handelsblad en als freelancer voor de International Herald Tribune, EUobserver en Vrij Nederland. Hij schreef twee boeken: Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde en Het lijkt Washington wel: Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben. Na jaren verslaggeving in Brussel onderzoekt hij nu de EU in de praktijk: het lobbyen, de subsidies, de regeltjes en het toezicht.

CHRISTOPH MEEUSSEN werkte bij VRT Nieuws als researcher en later ook als radioreporter. Daarna was hij economisch reporter voor persagentschap Belga, met als focus de Antwerpse haven. Midden 2018 stapte hij over naar Mediahuis, eerst vier jaar als havenreporter bij Gazet Van Antwerpen en sinds februari 2022 als verslaggever binnenland voor De Standaard. Door de jaren heen ontdekte en specialiseerde Christoph zich in openbaarheid van bestuur, een techniek die hij geregeld journalistiek inzet. Voor de journalistenvereniging VVJ stelde hij online Wob-sjablonen op waarmee ook collega’s makkelijk aan de slag kunnen.

MARION CLAESSENS is hoofd archieven bij Stadsarchief Delft. In deze functie begeleidt zij onderzoekers bij hun onderzoek in de collecties van het Stadsarchief. Ze publiceert regelmatig over de geschiedenis van Delft op basis van onderzoek in archieven. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden op de bezitsverhoudingen rond Delft in de zestiende eeuw en doet onderzoek naar de geschiedenis van de ambachtsheerlijkheden tot 1832.

RUBEN BRUGNERA is docent Journalistieke Research aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Hij werkt onder andere voor Knack, Telefacts, RTBF #Investigation en ARD Panorama. Ruben studeerde politicologie en economie aan de KU Leuven en volgde de opleiding Internationale Researchjournalistiek. Voor hun onderzoek naar miljoenenfraude en uitbuiting in de katholieke armoedeorganisaties Poverello en Rafaël ontvingen Ruben en zijn zus Marieke in 2022 de Loep, de grootste onderscheiding voor onderzoeksjournalistiek in de lage landen.

SIEM EIKELENBOOM werkte als (financieel) onderzoeksjournalist bij het Utrechts Nieuwsblad, Zembla, Nova en Het Financieele Dagblad. Sinds juli 2018 is hij werkzaam als freelance journalist voor onder andere Follow the Money en als parttime docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn werk werd genomineerd voor onder andere de Loep (FD-serie over fraude bij Imtech) en de Eureka-prijs (boek De Genetische Vingerafdruk) en drie keer bekroond met de Citi Journalism Awards for Excellence. Verder werkte hij mee aan twee journalistieke producties die werden bekroond met de Pulitzer-prijs (Panama Papers en een serie over Apple van The New York Times).

JONATHAN GROUBERT is een bekroonde internationale journalist en een van Europa’s eerste podcasters. Hij doceert onderzoeksjournalistiek aan het Radio Nederland Opleidingscentrum en doceert aan de masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Jonathan is expert op het gebied van interviewen en heeft mede aan de wieg gestaan van de term ‘talkumentary’, waarin interview en verhaal worden gecombineerd tot een krachtig geheel. Ira Glass van This American Life beschreef hem als ‘een van de beste [...] interviewers die ik ooit heb gehoord’.

COCO GUBBELS is onderzoeksjournalist en projectmanager. Haar onderzoeken gaan over de randen van de maatschappij en ze levert deze verhalen aan diverse media. Als projectmanager voerde ze opdrachten uit bij grote (internationale) corporaties, maar ze heeft zich gespecialiseerd in de toepassing van projectmanagement vaardigheden op journalistieke redacties, in teams en (cross-border) projecten. Ze geeft trainingen en coacht journalisten en teams in het toepassen van projectmanagement. Coco is regelmatig te vinden op diverse journalistieke conferenties en ze maakt sinds 2022 deel uit van het bestuur van de VVOJ.

GEESJE VAN HAREN richtte in 2005 VersPers (verspers.nl) op, een opleidingsen publicatieplatform voor onderzoeksjournalisten met een groot netwerk van mediapartners en uitgebreide ervaring in het opleiden in creatieve, onderzoeksjournalistieke vaardigheden en in journalistiek ondernemerschap. Geesje is zelf maker van boeken, (foto)documentaires en geschreven artikelen. Ze initieert en produceert journalistieke evenementen en uitwisselingsprogramma’s. Daarnaast is ze hoofdredacteur bij Small Stream Media, directeur van de vakschool voor onderzoeksjournalistiek Open Eyes en projectcoördinator bij Lost in Europe en Het Brede Netwerk.

BRIGITTE ALFTER is een ervaren Duits-Deense journaliste, editorial director van Arena for Journalism in Europe (journalismarena.eu) en docent aan de Universiteit van Göteborg. Na een journalistieke loopbaan op lokaal, nationaal en Europees niveau werd ze zich bewust van de behoefte aan grensoverschrijdende journalistieke samenwerkingsstructuren. Sinds 2003 ontwikkelt ze daarom Europese ondersteunings- en infrastructuren voor cross-border-journalistiek. Ze combineert journalistieke praktijk, ondernemerschap, onderwijs/opleiding en academisch onderzoek.

ADRIANA HOMOLOVÁ is een in Slowakije geboren, in Nederland gevestigde data- en onderzoeksjournaliste. Ze is gespecialiseerd in grensoverschrijdende journalistieke projecten, waaronder de coördinatie van dataverzameling, analyse en datapublicatie. Ze geeft ook les in datavaardigheden aan een internationaal publiek. Momenteel werkt ze aan Europese verhalen met Follow The Money en aan het verspreiden van datakennis onder journalisten met Arena for Journalism in Europe.

JOOST ORANJE was jarenlang onderzoeksjournalist bij NOVA en NRC Handelsblad en won verschillende prijzen (de Loep, Anne Vondelingsprijs, Prijs voor de Dagbladjournalistiek). Als leidinggevende (onder meer als plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC en hoofdredacteur van Nieuwsuur) maakte hij onderzoeksjournalistiek speerpunt van beleid. Hij won in 2019 Het Vliegwiel van de vvoj. Sinds april 2022 is hij coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws.

JOËLLE TERBURG is classica en studeerde daarnaast Boekwetenschap. Ze werkt sinds 2010 bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is sinds begin 2019 hoofd Subsidieregelingen. Ze is sinds juli 2021 aangesteld als directeur-bestuurder.

IDES DEBRUYNE is medeoprichter en directeur van Journalismfund.eu, een onafhankelijke non-profitorganisatie opgericht in 1998 met als doel onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Europa te stimuleren. Hij is initiatiefnemer en voorzitter van SciMingo, een Brusselse non-profitorganisatie die wetenschapscommunicatie in het Nederlandse taalgebied van België promoot. En hij maakte deel uit van de stichters van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

AMRA DORJBAYAR werkt sinds 2016 bij VRT NWS. Hij begon zijn carrière als researcher voor conflictjournalist Rudi Vranckx. Nadien heeft hij onder andere gewerkt als videoredacteur en onderzoeksjournalist. Hij werkte onder meer mee aan de Pano-reportages over de extreemrechtse groepering Schild en Vrienden, en over gesjoemel met humanitaire visa door Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam. Sinds 2019 werkt hij bij de DDT-cel als factchecker en sinds 2021 ook als datajournalist.

DORIEN VANMELDERT werkt sinds 2020 als journalist bij VRT NWS. In maart 2021 kwam daar ook de rol van factchecker bij. Haar werk focust momenteel op desinformatie en wetenschappelijke onderwerpen. Ze studeerde Taalen Letterkunde (Nederlands en Engels) aan de KU Leuven, waarna ze ook masters in de westerse literatuur en in de journalistiek behaalde.

PETER TER VELDE is projectleider van PersVeilig en veiligheidscoördinator van de NOS. Hij is voormalig verslaggever van de nos, waarvoor hij naar diverse oorlogs- en crisisgebieden reisde. Ter Velde was correspondent in Israël. Hij schreef het boek Kabul & Kamp Holland over de Nederlandse missie in Afghanistan en maakte over die missie de documentaire Fokking Hell!. Hij schreef de romans De vader en de zoon en Paradijs om de hoek. Ter Velde geeft voor de NVJ en de European Broadcasting Union trainingen aan journalisten om hen voor te bereiden op oorlogs- en crisisgebieden.

MARGO SMIT is ombudsman voor de journalistieke programma’s van de Nederlandse publieke omroepen. Ze was eerder ombudsman van de NOS, directeur van de VVOJ, (onderzoeks)journalist bij RTL Nieuws, KRO Reporter en KRO Profiel. Ze was docent bij de masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en de UvA, en is nog steeds gastdocentschap bij veel (ook internationale) journalistieke opleidingen. Ze is president van de Organisation of News Ombudsmen (ono) en vicevoorzitter van het Global Investigative Journalism Network (GIJN).

JEROEN TROMMELEN is sinds november 2021 ombudsman van de Volkskrant. Daarvoor was hij hoofdredacteur van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico, na eerder ruim vijfendertig jaar bij de Volkskrant te hebben gewerkt. Hij is voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), was tussen 2016 en 2021 docent aan de Investico Masterclass en in 2010 docent aan de journalistieke opleiding PDOJ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

LOTTE ORANJE is advocaat bij de praktijkgroep Intellectueel Eigendom en Media bij Kennedy Van der Laan. Zij houdt zich bezig met onder andere mediarechtelijke geschillen, contracten, licenties en merk- en auteursrechten. Lotte staat nationale en internationale mediabedrijven bij en werkt voor uitgevers van kranten, omroepen, internetproviders en platformen. Ze procedeert en adviseert regelmatig over perspublicaties, online content en auteursrecht- en merkinbreuk, vaak op korte termijn. Lotte geeft cursussen over internet en recht en schrijft mee aan de weblog mediareport.nl.

THOMAS MUNTZ is hoofdredacteur van Investico en doceert in de jaarlijkse masterclass Onderzoeksjournalistiek. Daarnaast was hij tot 2021 als politiek filosoof verbonden aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Voor Investico schreef hij de afgelopen tien jaar over onder meer energie en klimaat(scepsis), privatisering van het onderwijs en handel in schulden. Voor onderzoek naar robotrechter e-Court won hij samen met collega’s de Jacques van Veen-prijs 2019.

HENK BLANKEN schreef voor de Volkskrant (toen hij bekroond werd met het Gouden Pennetje), was adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden, bij welke krant hij als onderzoeksjournalist met een team de Tegel won (voor Project X), de Europese prijs voor gezondheidsjournalistiek en de Groninger Persprijs. Hij publiceerde drie boeken over journalistiek, waaronder het Handboek verhalende journalistiek (met Wim de Jong). Zijn essays over euthanasie verschenen bij De Correspondent, in de Volkskrant, De Groene Amsterdammer, Die Welt en The Guardian. In 2018 publiceerde hij de non-fictieroman Je gaat er niet dood aan, Een zoektocht naar de grenzen van mijn aftakeling (AtlasContact), waarvan een eerdere versie ook in Duitsland verscheen. In 2019 publiceerde De Correspondent zijn boek Beginnen over het einde.

NILS HANSON is een bekroonde freelance onderzoeksjournalist in Zweden. Gedurende veertien jaar, tot 2018, was hij uitvoerend producent voor het Zweedse tv-onderzoeksprogramma Mission Investigate. Hij heeft in dertig jaar zo’n vijfhonderd onderzoeken begeleid en/of uitgevoerd. Tijdens de laatste twee jaar in zijn rol als producent won het programma tien internationale prijzen. Eén verhaal, met hem als editor, Deceptive Diplomacy – Coverup by the UN, won in 2019 zowel de IRE Award als de Emmy Award. Hij schreef een handboek over onderzoeksjournalistiek dat een klassieker is geworden in Zweden, en een hoofdstuk voor Story-Based Inquiry, A Manual for Investigative Journalists.

WIM CRIEL was mediajurist van Roularta in België. Hij heeft tientallen onderzoeksjournalisten van Knack en andere media geholpen om hun verhalen juridisch waterdicht te maken. Ook doceerde hij aan de Thomas More Hogeschool Mechelen en schreef hij het boek Auteursrecht en pers. Wim overleed in 2015. Zijn bijdrage aan het handboek (hoofdstuk 20) is een licht geredigeerde en geactualiseerde versie van een hoofdstuk dat hij schreef voor het boek Onderzoeksjournalistiek in 2009. We hergebruiken de tekst met toestemming van zijn kinderen en de uitgever – wegens de onverminderd grote waarde, maar óók als eerbetoon aan een fantastische collega.

ANNE VAN HOOTEGEM is sinds 1992 grafisch vormgeefster en heeft een eigen bureau, Grase, dat staat voor graphic en design. Voor de VVOJ heeft ze veel promotiemateriaal en boeken verlevendigd. Ze heeft ook de huisstijl van Story-Based Inquiry ontworpen.
2022 © VVOJ, Bertram+de Leeuw, Luuk Sengers Journalistiek