Artikelen
Voor De Groene Amsterdammer brengen we aan het licht hoe bedrijven omgaan met mensen en de natuur.

Groene praatjes voor de vaak
In april trok de Europese Commissie het kleed weg onder de Green Deal waarmee zij eerder goede sier maakte. Plots werden duurzaamheidsverplichtingen voor bedrijven boterzacht. Maar: ‘Als bedrijven denken opgelucht adem te kunnen halen, hebben ze het mis.’

KlimaKiller: Die Profiteure vom Emissionshandel
5 oktober 2021
Uitzending van de Duitse tv-zender ZDF naar aanleiding van ons onderzoek “Hoe groen kan beton zijn?”.

Het stalen gezicht van de vervuilende industrie
18 november 2020
Het belangrijkste Europese instrument om de opwarming van de aarde tegen te gaan, het ETS, is uitgelopen op miljardensteun aan de vervuilende Europese industrie. Gratis verkregen emissierechten zijn nu goudgeld waard. ‘De vervuiler betáált niet, de vervuiler kríjgt betaald.’
Ten koste van mens en milieu
2 september 2020
Veel varkens- en kippenboeren liegen over het aantal dieren in hun stallen. In sommige gemeenten houden ze twee keer zoveel kippen en 30% meer varkens dan dat ze officieel opgeven, zo vermoeden we op basis van een grondige analyse van landbouwdata en vergunningen. Het OM bevestigt onze indruk en de Voedsel- en Waren Autoriteit kondigt aan strenger te gaan controleren. Dat mens en milieu onder hun fraude lijden, deert de sjoemelende boeren niet.
Het prijskaartje van de stank
24 juni 2020
De ‘warme sanering’ van de varkenshouderij, die landbouwminister Carola Schouten vorige week in de Kamer verdedigde, is goed voor de boeren en hun buren, maar kwetsbare natuurgebieden schieten er niet veel mee op, zo blijkt uit onderzoek door De Groene Amsterdammer.
De ontbrekende schakel
22 april 2020
Over twintig jaar kunnen we in Nederland volledig van de olie en het gas af zijn. Zelfs als onze elektriciteitsconsumptie zoals verwacht verdubbelt. Praktisch is er geen enkel obstakel. De technieken en de blauwdrukken zijn er al. Het enige dat mis kan gaan, is dat de politiek de verkeerde belangen voorrang geeft.
‘De cijfers zijn wat diffuus’
11 december 2019
Voor provincies is de milieuvergunning het belangrijkste instrument om de stikstofgrenzen te bewaken. Maar veel boeren nemen een loopje met de voorwaarden en overschrijden de opgelegde ammoniakplafonds.
‘Te veel kunstmest is een killer’
9 oktober 2019
Het kabinet gaat boeren uitkopen en op sommige snelwegen de maximumsnelheid verlagen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Eén voor de hand liggende maatregel blijft buiten beeld: minder kunstmest.
De grote uitstootkloof
25 september 2019
Volgens een alternatieve berekening stoot Tata Steel in IJmuiden minstens twintig procent meer CO2 uit dan het bedrijf officieel rapporteert. Als dit zo is, brengt dit het felbevochten Klimaatakkoord in gevaar. De oppositie eist opheldering..