Artikelen
Voor De Groene Amsterdammer brengen we aan het licht hoe sommige industriële en agrische bedrijven onze gezondheid schaden, de natuur vernielen en de aarde verhitten.
Moordwagens
Wat bezielt iemand om een SUV te kopen? Zo’n opgeblazen auto die overal bovenuit steekt, die zelden lekker in een parkeervak past, waarvoor je veel te veel moet betalen bij de dealer en nog eens extra bij de pomp, die andere verkeersdeelnemers de stuipen op het lijf jaagt, die hoon en agressie oogst en die bovenal ernstig opvalt als een opgestoken middelvinger naar het klimaat? (Beeld: Aart-Jan Venema)
Opnieuw door de morele ondergrens
14 februari 2024
Een belangrijk principe van het klimaatbeleid is dat de vervuiler betaalt. Maar dat geldt niet voor één van de grootste vervuilers: Shell. Door slim te speculeren met zogenaamde emissierechten, wist Europa’s grootste olie- en gasproducent te voorkomen dat het moest opdraaien voor de klimaatschade die ze veroorzaakt.
Een groene toekomst of geen toekomst
31 mei 2023
Tata Steel zegt in de duinen een nieuwe, groene fabriek te willen bouwen. Het initiatief van de grootste uitstoter van CO2, stikstof en giftige wolken in Nederland wordt door omwonenden, milieuorganisaties en de vakbond met argusogen gevolgd. Een lovenswaardig idee, maar wie gaat dat betalen, hoe lang gaat het duren en wat gebeurt er intussen met de omstreden oude installaties?
De danse macabre van industrie en overheid
12 april 2023
De industrie stoot nog net zoveel CO2 uit als tien jaar geleden. En ze toont weinig initiatief om dit te veranderen, zo blijkt uit onderzoek van De Groene. Intussen hebben consumenten hun voetafdruk wél met 25 procent verkleind. Durft minister Rob Jetten het aan om de industrie te dwingen? Volgens economen is dat inmiddels een goedkopere oplossing dan verleiden met subsidies.
Het mes in de melkkoe
11 mei 2022
De Nederlandse veehouderij heeft een bom onder het klimaat gelegd. Koeien en varkens stoten methaan uit dat 30 keer krachtiger is dan CO2. Door het aantal dieren afgelopen jaren niet te verminderen, liggen we nu op koers om in 2030 ruim over ons klimaatdoel heen te schieten. Terwijl andere sectoren hun best doen om hun methaanuitstoot te reduceren, doet de veesector alleen aan windowdressing.
Groene industriële pioniers
10 november 2021
Klimaatneutraal bier brouwen en cement maken met minder CO2-uitstoot – sommige bedrijven doen hun best om hun productie groener en duurzamer te maken. En het lukt ze vaak, ook al kost het soms tijd. ‘Duurzaamheid is het enige verdienmodel voor de toekomst.’
‘Platte staatssteun’
18 augustus 2021
Industriële reuzen als Tata Steel en ExxonMobil die jarenlang aan hun gratis CO2-rechten hebben verdiend, krijgen ook nog subsidie voor hun elektriciteitsrekening. Dit blijkt uit onderzoek door De Groene. ‘Elke prikkel om de uitstoot van CO2 te verminderen is zo verdwenen.’
Hoe groen kan beton zijn?
2 juni 2021
Driekwart van de broeikasgassen van de industrie in Europa wordt uitgestoten door slechts honderd bedrijven. En die vervuilende giganten – staal en cement voorop – verdienden royaal aan emissierechten. Ondertussen krijgen bedrijven die wél duurzame oplossingen aanbieden geen poot aan de grond.
KlimaKiller: Die Profiteure vom Emissionshandel
5 oktober 2021
Uitzending van de Duitse tv-zender ZDF naar aanleiding van ons onderzoek “Hoe groen kan beton zijn?”.
Het stalen gezicht van de vervuilende industrie
18 november 2020
Het belangrijkste Europese instrument om de opwarming van de aarde tegen te gaan, het ETS, is uitgelopen op miljardensteun aan de vervuilende Europese industrie. Gratis verkregen emissierechten zijn nu goudgeld waard. ‘De vervuiler betáált niet, de vervuiler kríjgt betaald.’