Artikelen
Voor De Groene Amsterdammer brengen we aan het licht hoe bedrijven omgaan met mensen en de natuur.

‘Dit kabinet maakt natuurherstel belachelijk’
We hebben in Nederland helemaal geen ‘snippernatuur’. Onze natuurgebieden zijn redelijk robuust, vergeleken met de rest van Europa, zo blijkt uit onderzoek door De Groene Amsterdammer. Het denigrerende woord ‘snippernatuur’ is door de agrolobby (BBB) gekaapt van ecologen die het niet gebruiken als vaststelling van een feit, maar juist als waarschuwing voor wat er kan gebeuren als we onze natuur niet beter beschermen. Het is een geraffineerd frame om ons te laten geloven dat de natuur in Nederland niks meer voorstelt. Het tegendeel is echter waar.
‘De CEO’s moeten hun nek uitsteken’
6 maart 2019
Volgende week presenteert het Planbureau voor de Leefomgeving de doorrekening van het Klimaatakkoord. Dé grote vraag: waarom voeren we niet gewoon een CO2-taks in?
Inkomsten door uitstoten
12 december 2018
De milieubeweging stapt uit de onderhandelingen van het klimaatakkoord omdat er geen CO2-heffing voor de grote industrie komt. Deze grote uitstoters willen dat de maatschappij miljarden bijdraagt aan haar verduurzaming. De vervuiler die niet betaalt maar haar hand ophoudt.
Minder CO2, méér subsidie
10 oktober 2018
Het kabinet wil het Klimaatberaad vlottrekken door bij alle onderhandelingen een topambtenaar met een zak geld aan tafel te zetten. Vertragingstactieken hebben de Nederlandse industrie geen windeieren gelegd.
Kip, ik heb je (niet)
9 mei 2018
Varkens- en kippenboeren liegen al jaren over hoeveel ze werkelijk vervuilen. Ze geven officieel veel minder dieren op dan ze in werkelijkheid hebben. En de overheid let niet op.
De boer broeit voort
4 april 2018
In weerwil van nationale en Europese regelgeving kan de intensieve veeteelt gewoon doorgaan met vervuilen. De boeren vinden mazen in de wet en het aantal megastallen blijft toenemen.
Klein maar niet fijn
12 december 2017
Elk jaar sterven in Nederland vijfduizend mensen te vroeg door luchtverontreiniging. Toch gaat de schadelijke uitstoot door industrie en landbouw gewoon door of neemt zelfs toe. ‘Wij hebben geen fijnstof’, zegt een grote vervuiler.
‘De industriële lobby is ongelooflijk sterk’
6 september 2017
Het was bedoeld als financiële prikkel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen: het ETS. Maar de meeste grote industrieën in Nederland verdienen eraan zónder zich te hoeven inspannen.