Luuk Sengers
Onderzoeksjournalist

Trainer
Ik doceer onderzoeksvaardigheden aan journalisten en researchers.
Mentor
En ik adviseer redacties en individuen over hun onderzoeken.

Handboek voor onderzoeksjournalisten
Van vermoeden tot verhaal
Het officiële handboek van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten behandelt de internationaal vermaarde Story-Based Inquiry methode: een snelle en effectieve manier om journalistiek onderzoek te organiseren en uit te voeren. Daaromheen bespreken de auteurs de sociale, psychologische, juridische, financiële, ethische en maatschappelijke aspecten van onderzoeksjournalistiek.
Artikelen
Samen met Evert de Vos breng ik milieuvandalisme van machtige bedrijven aan het licht voor De Groene Amsterdammer.

Groene praatjes voor de vaak
In april trok de Europese Commissie het kleed weg onder de Green Deal waarmee zij eerder goede sier maakte. Plots werden duurzaamheidsverplichtingen voor bedrijven boterzacht. Maar: ‘Als bedrijven denken opgelucht adem te kunnen halen, hebben ze het mis.’
Moordwagens
Wat bezielt iemand om een SUV te kopen? Zo’n opgeblazen auto die overal bovenuit steekt, die zelden lekker in een parkeervak past, waarvoor je veel te veel moet betalen bij de dealer en nog eens extra bij de pomp, die andere verkeersdeelnemers de stuipen op het lijf jaagt, die hoon en agressie oogst en die bovenal ernstig opvalt als een opgestoken middelvinger naar het klimaat?
‘Dit kabinet maakt natuurherstel belachelijk’
We hebben in Nederland helemaal geen ‘snippernatuur’. Onze natuurgebieden zijn redelijk robuust, vergeleken met de rest van Europa, zo blijkt uit onderzoek door De Groene Amsterdammer. Het denigrerende woord ‘snippernatuur’ is door de agrolobby (BBB) gekaapt van ecologen die het niet gebruiken als vaststelling van een feit, maar juist als waarschuwing voor wat er kan gebeuren als we onze natuur niet beter beschermen. Het is een geraffineerd frame om ons te laten geloven dat de natuur in Nederland niks meer voorstelt. Het tegendeel is echter waar.
Opnieuw door de morele ondergrens
Een belangrijk principe van het klimaatbeleid is dat de vervuiler betaalt. Maar dat geldt niet voor één van de grootste vervuilers: Shell. Door slim te speculeren met zogenaamde emissierechten, wist Europa’s grootste olie- en gasproducent te voorkomen dat het moest opdraaien voor de klimaatschade die ze veroorzaakt.
‘Goed doordacht en verrassend eenvoudig’
Sinds de publicatie door UNESCO in 2009 is de Story-Based Inquiry Methode door duizenden journalisten, academici en onderzoekers van ngo's succesvol toegepast. Het kerninzicht van SBI is dat onderzoeken en schrijven één samenhangend proces kunnen vormen. De onderzoeker begint met een hypothese die toetsbaar is. Hieruit volgt een schets voor het verhaal en een kaart voor het vinden van bronnen. Het eindproduct is een database waarin de zoektocht en het gevonden materiaal worden vastgelegd. De methode is ontwikkeld en wordt nog steeds aangevuld door Mark Lee Hunter en Luuk Sengers.
